140. Technologie chovu jeseterů

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- 140. Technologie chovu jeseterůSkladem 17 ksbez DPH
D. Gela, M. Kahanec, M. Buřič
Akvakultura je všeobecně definována jako chov vodních organizmů
ve sladkých, brakických a slaných vodách (Bardach a kol., 1972), zahrnující
ryby, měkkýše, korýše a vodní rostliny, kde výroba je podpořena určitou formou
vlivu na zvýšení produkce, jako například obsádkou, krmením, ochranou
vůči predátorům (Muir, 1990; Pullin, 1993). První akvakulturní chovy jsou
zaznamenány již v antice (Bardach a kol., 1972), ale až v posledních desítkách
let nastává jejich celosvětový rozvoj (Conte, 1996). Akvakulturu ryb lze dle
produkce obecně klasifikovat na tři základní typy (Milstein, 1992; Pullin,1993):
a) Extenzivní akvakulturu s relativně nízkou produkcí bez krmení obsádek,
které jsou závislé pouze na přirozené potravě a její případné podpoře.
b) Semi-intenzivní akvakulturu, kde přirozená produkce může být
podpořena limitovaným množstvím organického anebo anorganického
hnojení se současným přikrmením obsádek vhodným krmivem.
c) Intenzivní akvakulturu s relativně hustou obsádkou ryb, kdy produkce je
zcela závislá na množství a kvalitě předkládaného krmiva a na fyzikálně-chemických vlastnostech vodního prostředí, které lze více či méně
ovlivnit dle požadavků chovatele. Tento způsob výroby má nejvyšší
úroveň produkce, ale také nejvyšší náklady na provoz.
Potřebujete poradit?
